Derfor trenger du ikke et forlag

Ung dame i åker fordypt over skrivesaker

Creative Commons: https://www.flickr.com/photos/johnonolan/

En av de mest seiglivede mytene i kultur-Norge er at du trenger et forlag for å gi ut en bok. Derfor finner forfatterne seg i at:

  • 99 % av debutantene blir refusert
  • stort sett bare bestselgerne blir markedsført
  • forfatteren sitter igjen med bare 13-15 % (papirbok) eller 28 % (e-bok) av inntektene

Les nederst i artikkelen om hvordan du kan bli med å knuse denne myten. 

Det du trenger er de tjenestene og verktøyene et forlag tilbyr – hjelp til å lage et profesjonelt produkt, både når det gjelder innhold, språk, design, produksjon, salg og markedsføring. Alt dette kan du ordne selv gjennom internett. Det krever litt mer jobb, men samtidig har du full kontroll over tittel, pris og lanseringsdato. Forfattere må gjerne markedsføre sin egen bok uansett.

Vi ser at indieforfatterne (indie som i independent) kommer for fullt i USA. I følge nettstedet AuthorEarnings, som analyserer tall fra Amazon, mottar indieforfattere 40 % av omsetningen av e-bøker. Og over en fjerdedel av e-bøkene på bestselgerlisten er skrevet av indieforfattere.

Det store skillet i dagens publiseringsbransje går ikke mellom tradisjonell publisering og selvpublisering, men mellom profesjonell og uprofesjonell publisering. Med de verktøyene og tjenestene som finnes tilgjengelig i dag, kan en indieforfatter gi ut en like profesjonell bok som et forlag ville ha gjort – og med større fortjeneste.

Jeg har skrevet en bok om hvordan du kan utgi din egen bok i norske nettbokhandler og bibliotek. Research til boka startet i 2010, og jeg ble ferdig nå i mars 2016. Boka er på 162 sider og utgis med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.
Elin Ørjasæter har skrevet forordet.

Her finner du alt du trenger å vite om kvalitetssikring, produksjon, markedsføring og salg av e-bøker i Norge og internasjonalt.

Gå til nettstedet for Gi ut din egen e-bok.

 

Om @krirein

Kristin Over-Rein
Dette innlegget ble publisert i Bokbransjen, E-bøker og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *